Contact

Guy Swinnen

Liveband

Een groep is een zanger of een zanger is een groep zegt het cliché. Niet volgens Guy Swinnen, zanger van de groep Swinnen. Hoewel hij de songschrijver is binnen de groep zegt hij toch de chemie en de interactie met de overige bandleden nodig te hebben. Op zoek naar dit groepsgevoel startte hij enkele jaren terug met samen met guitarbuddy Bert Van Hoeylandt de groep Jonesy. Als proefkonijn werd de single 'Learning to be free' op het publiek losgelaten. Radio 1 knikte instemmend en gaf het popnummer de nodige airplay. Een enkel singeltje bleek echter niet genoeg om de groep de nodige naambekendheid te geven en op aanraden van Bert werd de groep omgedoopt tot SWINNEN.

Zo weten luisteraars meteen dat ze degelijk rock- en popwerk mogen verwachten van iemand die zijn sporen al verdiende in de vroege jaren tachtig en populair wist te blijven tot een flink stuk in de nineties met zijn eerste band The Scabs. Na de split in 1997 werd eerst het ondergewaardeerde solo album 'Hazy' gereleased onder de naam Guy Swinnen (dat ondertussen niet meer verkrijgbaar is behalve via I-tunes). Dan werd het beste van de theatertour 'Hard Times Revisited' live ingeblikt en dat resulteerde in een smaakvolle akoestische CD die, hoewel low profile, toch op positieve kritieken kon rekenen. De testsingle 'Learning to be free' gaf onze beide partners in crime voldoende moed om te beginnen denken aan een eerste studio album.

Er werd samen gezocht naar geschikte muzikanten en manager Lou Berghmans kwam met de idee aandraven om Mauro Pawlowski als producer aan te trekken. Een briljant idee, zo blijkt, want het album 'Swinnen' van de groep 'Swinnen' mag rekenen op vleiende kritieken in Knack en Humo. 'Misschien het beste wat de man ooit schreef' drukte men. Goeie songs voorzien van eenvoudige doch briljante Pawlowski -arrangementen resulteerde in een goedgemaakt tijdloos album.

Live heeft Swinnen het moeilijker in deze tijden van coverbands en het vrijblijvende entertainment van leuke zangeresjes, terwijl de nieuwe helden van deze tijd de grotere podia inpalmen. Maar Guy is een survivor in meer dan één betekenis van het woord en daarom wordt kortelings het nieuwe live album van Swinnen dat vorig jaar in een nokvolle AB club werd ingeblikt op de prille fans losgelaten. De CD bevat nummers uit 'Hazy' en 'Swinnen'. Ook het nummer 'But never mind.' dat vorig jaar speciaal voor het 'Te Gek!?'-project werd geschreven en de bonustrack 'Robbin' the liquor store' met ouwe Scabsmakker Willy Willy op gitaar vervolledigen dit album. 'Live in Brussels' bevat verder nog coverversies van 'Cinnamon girl' van leermeester Neil Young en 'Fifty ways to leave your lover' van Paul Simon in een eigenwijs arrangement. Een nieuw studioalbum wordt verwacht in het voorjaar van 2007.

Genre: 
Engelstalig Pop Rock
Mogelijke formules: 

Diverse mogelijkheden : Op aanvraag

Contact